Columns
Oké zijn met jezelf.
Zou je ook zo tegen een vriendin praten?
Een vraag die ik regelmatig stel aan mensen die ik coach, maar ook zeker aan mezelf. We zijn voor niemand zo streng, als voor onszelf. Zijn we moe: niet zeuren, zien we onszelf terug op foto’s: van alles op aan te merken, lukt het niet om consequent te sporten: slapjanus, maken we een fout: hoe dom kun je zijn?! Tal aan voorbeelden van gedachten waarmee we onszelf flink in de kou zetten. Helaas heeft bijna iedereen deze “interne criticus” in meer of mindere mate in zijn/ haar gedachten.
Dit is eigenlijk best gek, want we leven 24/7 met onszelf. Dus waarom zouden we onszelf al die tijd afbeulen? Toch is afscheid nemen van deze interne criticus makkelijker gezegd dan gedaan. Is dit herkenbaar voor jou en wil je niet de rest van je leven slaaf blijven van je gedachten? Lees dan mijn blog!
Steeds vaker kom ik mensen tegen die leven volgens het strenge regime van hun gedachten. Waarom is dit zo zorgelijk? Omdat we onszelf hierdoor vaak nog amper rust gunnen, het nooit goed genoeg en negatieve emoties de overhand hebben. Dit zorgt voor een continue stress in meer of mindere mate. De nadelige gezondheidsgevolgen kunnen we er allemaal wel bij bedenken denk ik…
Hoe komt het dat we zó streng zijn voor onszelf? Want laten we eerlijk zijn, dit is voor niemand leuk! Het hebben van een interne criticus en de mate waarin, komt voor uit verschillende factoren. Ik zal er enkele toelichten.
Ons oer-brein
Angstige en voorzichtige mensen, hadden een veel grotere kans om te overleven in de oertijd. Deze eigenschappen zijn dus in stand gebleven tijdens de evolutie. Hier hebben wij nu last van. Angst en voorzichtigheid zijn in onze huidige maatschappij eigenlijk helemaal niet meer zo nodig.
Onze opvoeding
Wat we van huis uit meekrijgen en terugzien bij onze ouders, bepaald voor een groot deel hoe je over jezelf denkt. Waren jouw ouders ook vrij streng naar zichzelf en was: niet lullen maar poetsen de norm, dan zullen dit ook jouw primaire gedachten zijn.
Onze ervaringen
Je kent het wel, je krijgt 10 complimenten en 1 kritische noot en wat blijft voornamelijk hangen? Inderdaad, die kritische noot… Hier zit vaak (onbewust) een bepaalde angst achter om “fouten” te maken. Wanneer iemand ooit iets kwetsend tegen je heeft gezegd, of wanneer je vroeger gepest bent bepaald dit ook jouw manier van denken over jezelf. Doordat deze ervaringen op jouw harde schijf blijven, worden dit een overtuiging. Je gelooft je interne criticus!
Slechts enkele factoren die jouw denken beïnvloeden. Je zult hierdoor begrijpen dat ieder op een andere manier denkt. Dit kan soms voor flink wat verwarring en onbegrip zorgen: hoe kun je zó denken?! Onthoudt dat er vaak geen goed of fout is en dat de manier van denken voortkomt uit heel veel factoren samen.
Maar hoe gaan we dan om met die interne criticus, zodat we er minder last van hebben?! Vier tips:
1. Word je bewust van jouw interne criticus. Wat wordt er allemaal in jouw bovenkamer verkondigd?
2. Stel jezelf de vraag: is dit de waarheid?
3. Kies bewust of wilt luisteren naar jouw interne criticus of niet? Wat ging dit jou brengen?
4. Wees vriendelijk voor jezelf in daden. Doe dingen waar jij blij en gelukkig van wordt. Denk klein, bijvoorbeeld extra lang douchen, eens uitslapen, hulpvragen of wat leuks voor jezelf kopen. Hier vindt jouw interne criticus vast van alles van, maar laat die maar lekker kletsen.
Opzoek naar rust en ontspanning.
In de praktijk blijkt vriendelijkheid naar jezelf, bij eigenlijk iedereen makkelijker gezegd dan gedaan. Wil jij hulp om op een andere manier om te leren gaan met jou interne criticus? Vraag dan gerust vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Aanpakken van jouw interne criticus zorgt voor de echte rust en ontspanning waar je zo naar verlangt!
Wil je meer informatie ontvangen over mijn coaching trajecten of gratis telefonisch kennismaken? Laat dan gerust onderstaand een bericht achter.
