Ode aan onze darmflora


Columns

Ode aan onze darmflora

Jouw darmen houden je gezond!

In onze darmen bevindt zich onze darmflora, ook wel microbioom genoemd. Overgewicht, angst, vermoeidheid, allemaal sterk beïnvloed door ons microbioom. Ons microbioom bestaat uit alle bacteriën (goede en slechte), virussen en gisten in onze darmen. In de darm bevinden zich wel 1,5 tot 2 kg (!!) darmbacteriën. Helaas krijgt ons microbioom nog maar weinig aandacht binnen de gezondheidszorg. Dit terwijl uit onderzoek al heel lang blijkt dat een verstoord microbioom het risico op veel ziektebeelden enorm vergroot, denk aan:

– Depressies en angstklachten;

– Overgewicht;

– Vermoeidheid;

– Autisme;

– Ontstaan van kanker;

– Fibromyalgie;

– Leaky gut (lekkende darmwand);

– Auto-immuun ziektes (coeliakie, MS, diabetes type 1, ziekte van Crohn);

– Reuma en artrose.


Andersom is bij een goed functionerend microbioom, het risico op deze ziektebeelden veel kleiner en wanneer een ziekte al aanwezig is, worden de symptomen vele male minder! Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd, deze staan namelijk in verbinding met elkaar! Wil je weten hoe je jouw microbioom kan verzorgen, lees dan zeker verder.


Ons microbioom speelt een enorm belangrijke rol in onze gezondheid. Het bevindt zich in en op de darmwand. Je zou het kunnen vergelijken met een leger van militairen en boodschappers. In de ideale situatie, overheersen de goede bacteriën in dit leger en zijn de slechte bacteriën in mindere mate aanwezig. Wat doet ons microbioom dan allemaal?

– Maken een natuurlijke antibiotica en anti-schimmelproducten aan, waardoor ze ons tegen virussen beschermen;

– Onderdrukken bepaalde celdeling processen wat het ontstaan van kanker tegen kan gaan;

– Verteren ons voedsel;

– Geven energie aan darmwand-cellen, waardoor voedsel beter opgenomen en verteerd kan worden;

– Vertellen onze hersenen wanneer we vol zitten/ verzadigd zijn;

– Spelen een rol bij de aanmaak van geluksstofjes (neurotransmitters);

– Elimineren gifstoffen en parasieten.


Het microbioom mogen we dus niet onderschatten! Iedereen heeft een uniek microbioom. Deze wordt onder andere bepaald door onze genen, voeding als baby (borstvoeding zorgt voor aanmaak van een veel beter functionerend microbioom), onze leefstijl en ons eetpatroon.


Zoals gezegd overheersen idealiter de goede bacteriën in onze darmen. Wanneer dit niet het geval is, en de slechte bacteriën overheersen, domineren zij in no-time het leger waardoor alle eerdergenoemde processen, niet of nauwelijks ondersteund worden. Deze disbalans, waarbij de slechte bacteriën overheersen, wordt dysbiose genoemd. Dysbiose moeten we dus zien te voorkomen als we gezond willen zijn en vooral willen blijven! Hoe ontstaat dysbiose?

– Langdurige stress;

– Antibiotica gebruik (denk ook aan de antibiotica uit de voeding van het (pluim)vee waarvan wij dierlijke producten eten!!);

– Hoge inname (toegevoegde)suikers;

– Overmatig alcohol gebruik.


Ons microbioom krijgt tegenwoordig helaas aardig wat te voorduren, denk aan antibiotica vanuit onze voeding, hoge inname van bewerkte voeding en stress. Maar hoe weet je nou of jouw microbioom verstoord is? Als je dit 100% zeker wilt weten, moet je labo-onderzoek doen, bijvoorbeeld bij het Microbiome center, maar als je, jezelf herkent in veel van de onderstaande klachten, is het ook zeker raadzaam om aan de slag te gaan met het verbeteren van jouw microbioom!

– Winderigheid;

– Opgeblazen gevoel;

– Diarree/ obstipatie;

– Terugkerende schimmelinfecties;

–  Aanhoudende vermoeidheid, zelfs wanneer je geregeld rust neemt.


Hoe kun je jouw microbioom herstellen, en zorgen dat je weer fit wordt?

Gelukkig kunnen we het leger van ons microbioom, beïnvloeden. Verzorg jouw microbioom goed en neem klachten tijdig serieus, want voorkomen is echt veel makkelijker, dan genezen. Voor behoud van jouw gezondheid, en eventuele dybiose te herstellen is het advies:

– Vermijd suikers;

– Eet zo natuurlijk mogelijk;

– Eet dierlijke producten lokaal van blije, grasetende dieren;

– Eet dierlijke producten lokaal van blije, grasetende dieren;

– Neem pro – en/of prebiotica;

– Eet gefermenteerde groente;

– Beperk rauwe groenten en zuivel;

– Zorg voor een goed slaapritme;

– Voorkom langdurige stress.


Wil je meer informatie of wil je persoonlijk advies voor het herstellen van jouw microbioom? Neem dan gerust contact op!

Wil je meer informatie ontvangen over mijn coaching trajecten of gratis telefonisch kennismaken? Laat dan gerust onderstaand een bericht achter.

Contactfomulier