jouwbevalling


Columns

Bevalling, tips en tricks

De onderstaande tips hebben mij erg geholpen om van mijn bevalling een prettige ervaring te maken. Helaas heb je dit natuurlijk niet 100% zelf in de hand en kan er medisch gezien altijd iets zijn met jou of jouw kindje waardoor alles anders loopt. Dit risico is er helaas. Gelukkig is dit meestal niet het geval en kunnen jouw wensen betreft je bevalling (deels) in vervulling gaan 🙏. Bedenk goed wat jij belangrijk vindt en waar jij je goed bij voelt. Laat je door niemand van de wijs brengen want ieder mens is uniek en niemand anders dan jijzelf, weet wat je nodig hebt.


– Maak een geboorteplan. Beschrijf hierin goed wat je wel en niet wilt. Dit heeft mij enorm geholpen. Goed om te weten: je kunt altijd van dit plan afstappen, zelfs op het moment suprême zelf.. Er is hierin geen goed of fout als jij je maar zo fijn mogelijk voelt, i.v.m. het op pijl houden van je oxytocine-gehalte😌. Denk na over de locatie waar je wilt bevallen, wie je er bij wilt hebben, de sfeer in de ruimte die je wenst, of je pijnmedicatie wilt en zo ja welke (verdiep je hier goed in), etc. Beschrijf en bedenk ook of en waarom je interventies zou willen. Een interventie is een ingreep of controle. Wil je bijvoorbeeld vaak getoucheerd worden of niet (kan demotiverend zijn), wil je dat je vliezen eventueel gebroken worden, wil je wee-opwekkers of niet, denk er van te voren over na en ook over de consequenties hiervan. Zeker in het ziekenhuis worden er vrij snel en vaak interventies gedaan omwille van tijd… Zelf geloof ik niet in tijd omdat het vrouwen-lichaam weet wat het moet doen tijdens het proces van een bevalling, hoe wonderlijk! Bij de ene vrouw gaat het alleen heel snel en bij de ander duurt het veel langer. Hierin zijn geen afkap waarde en moeten we de natuur in mijn ogen, zolang het goed gaat met moeder en kind, zijn werk laten doen. Wees duidelijk over jouw wensen in je plan, naar je verloskundige maar ook naar je partner!


– Maak naast een plan A, ook een plan B en/of C. Want inderdaad een bevalling loopt vaak anders dan je verwacht. Wat vind je belangrijk als je toch plots naar het ziekenhuis moet? of toch thuis moet bevallen terwijl het ziekenhuis je voorkeur had? En wat vind jij belangrijk wanneer er een keizersnede nodig blijkt te zijn? Dit is heel belangrijk om de kans op een beval-trauma te verkleinen. Mocht plan A niet lukken kan dit jammer zijn, maar met een goede voorbereiding en als je weet wat je wilt, kun je alsnog super positief terug kijken op je bevalling ook al is het anders verlopen.


– Probeer je perceptie op pijn te veranderen. Hoe je het ook wendt of keert, bevallen is pijnlijk. Wat we ons alleen moeten beseffen is dat deze pijn functioneel is! Je weeën die pijn geven zorgen namelijk voor het indalen van de kindje, ontsluiting, persdrang en als kers op de taart: JE BABY!! Een fantastisch natuurlijk proces alleen ja, het doet pijn. Echter, hoe meer pijn, hoe verder je in het proces bent. Zelf was mijn mantra de gehele bevalling: hoe meer pijn, hoe beter… hoe meer pijn, hoe dichterbij mijn baby is… Vanaf week 30 ongeveer ben ik dit geregeld in mijn hoofd gaan herhalen om als het ware mijn brein een beetje te herprogrammeren betreft pijn. Ik wilde graag zonder pijn-medicatie bevallen en dat is mede hierdoor gelukt.


– Maak een muziek afspeellijst voor tijdens je bevalling als je van muziek houdt. Ook dit heeft mij erg geholpen om me prettig te voelen tijdens mijn bevalling! 


– Bedenk wat je eventueel wilt eten tijdens je bevalling, geldt ook voor je partner! Zelf had ik hier geen trek in omdat ik ‘s nachts bevallen ben en het niet enorm lang duurde, maar mocht je lang bezig zijn dan is het wel heel belangrijk om je energielevel op pijl te houden.


– Zorg voor een makkelijke drinkbeker met tuitje tijdens je bevalling. Zelf had ik vreselijk dorst en hierdoor kon ik makkelijk tussen mijn weeën door een paar slokjes nemen. Heel prettig!


– Oefen om lichamelijke ontspanning en met ademhalingstechnieken. Een rustige ademhaling kun je heel mooi inzetten om te ontspannen. In het begin lukt dit ook nog tijdens de weeën maar tegen het eind waarschijnlijk alleen nog tussen de weeën maar minstens zo belangrijk om ontspannen te blijven. Een rustige ademhaling verhoogd je Oxytocine gehalte en verlaagd je Cortisol gehalte. Dit ondersteunt het beval-proces.


– Bedenk welke zinnen/ gedachten jouw door de bevalling heen kunnen helpen. Je zou het kunnen zien als affirmaties. Voor mij was dit dus: ”hoe meer pijn, hoe beter”, maar ook, “mijn lichaam is hiervoor gemaakt”, en “ik hoef alleen maar uit te ademen, blijven ademen.” Dit is voor iedereen anders natuurlijk maar het kan een enorme houvast zijn, althans zo heb ik het ervaren.


– Klinkt misschien gek maar laat foto’s maken! Bijvoorbeeld door de kraamhulp die komt, een stagiair die meeloopt of een bevallingsfotograaf. Dit laatste hebben wij gedaan waar ik tot op de dag van vandaag E-NORM blij mee ben. Heleen (Insta: Heleenvanschaikfotografie) heeft prachtige foto’s gemaakt. We hebben even getwijfeld maar geen seconde spijt gehad. Het is zo’n unieke ervaring wat je gewoon voor altijd vastgelegd wilt hebben, althans, ik ;). Belangrijk is natuurlijk dat het fijn voelt voor jou want jij moet je prettig voelen tijdens je bevalling. Goed om te weten: foto’s helpen ook bij de verwerking van je bevalling blijkt uit onderzoek. Zeker wanneer het heftig of traumatische is geweest is dat heel helpend. Ik ben vooral blij dat het moment en de emoties op een supermooie manier zijn vast gelegd!


Daarnaast heb ik ook veel gehad aan deze boeken, Instagram-accounts en YouTube-accounts.
Boeken: Positief over bevallen, Mamma’en en Mom you got this
Instragram- accounts: Nina Pierson, MamaSuuz en Djanifa_verlosmoeder
YouTube-accounts: Verlosmoeder en Pleunie Teunis


Contactfomulier