Fit & fijn zwanger


Columns

Fit en fijn zwanger

Jouw zwangerschap op jouw manier

Hoe blijf je tijdens je zwangerschap zo gezond mogelijk en wat kun je doen om zo prettig mogelijk te bevallen? Na mijn positieve zwangerschapstest heb ik mezelf hier enorm in verdiept door het lezen van boeken en kijken van video’s. Op basis van wetenschappelijke kennis en vanuit ervaringsdeskundige heb ik mijn zwangerschap en bevalling vorm gegeven. Mijn doel? Mentaal en fysiek zo fijn mogelijk door deze periode komen. Graag deel ik mijn tips dus mocht jij het interessant vinden, lees dan zeker verder! 


Zelf heb ik mijn zwangerschap als een heel fijne periode ervaren. Dit is natuurlijk voor iedereen anders en dat is oké. Laten we voorop stellen dat hoe je, je voelt in deze fase natuurlijk nogal bepaald wordt door jouw hormonen. Hoe moe, misselijk, emotioneel, onzeker, gelukkig, somber of hongerig ben je? Je hebt er zeker niet alle invloed op. Ik snap heel goed dat wanneer je veel last hebt van jouw hormonen, veel tips voor jou onmogelijk zullen zijn dus pik eruit wat voor jou haalbaar is en goed voelt. Ik kan natuurlijk alleen spreken uit mijn eigen ervaring. 


Mentaal |


– Uit jezelf bij mensen waarbij je 100% eerlijk kunt zijn. Mensen waarbij je jouw blijdschap en geluk kunt uiten maar óók jouw twijfels, onzekerheden en rotgevoelens. Dit mag echt, niemand straalt de hele zwangerschap van oor tot oor, ook al vinden we vaak dat dit wel zou moeten… Je bent tenslotte zwanger dus je moet toch blij en dankbaar zijn? Dit is veel te streng en simpelweg niet haalbaar. Mensen waarbij je écht 100% jezelf kunt zijn vaak op één hand te tellen. Ik had zelf twee personen om me heen waarbij ik dit kon en hier heb ik zeker gebruik van gemaakt! Alleen het uiten van gevoelens zorgt er namelijk voor dat ze afzwakken. Opkroppen versterkt ze en dat is natuurlijk voor jou en jouw kindje niet wenselijk. Het enige wat je nodig hebt is een knuffel, een arm of bevestiging en vooral géén oordeel of ongevraagd advies.


– Spendeer zo veel mogelijk tijd aan dingen die jou energie geven en zo min mogelijk aan dingen die energie kosten. Dit klinkt simpel maar is stiekem nog best lastig als je het moeilijk vindt om “nee” te zeggen. Zwanger zijn kost ontzettend veel energie voor jouw lichaam, er groeit een kindje in je buik!! Energie kwijtraken aan dingen die eigenlijk niet hoeven, kun je jouw lijf en kindje eigenlijk niet aandoen in deze periode. Besef goed, nee is ook een antwoord en je bent aan niemand iets verplicht. 


– Wees voorzichtig met cravings want; hoe meer je hieraan toegeeft, hoe meer jouw lichaam erom gaat vragen. Daarnaast hebben ongezonde vetten en geraffineerde suikers een negatieve invloed op jouw brein. Kortdurend ontstaat er een gelukkig gevoel maar dit maakt al snel plaats voor schuld- en negatieve gevoelens. Ook kost het afbreken van geraffineerd eten veel energie, iets wat je zeker nu niet kunt gebruiken. Kies bewust wanneer je wilt zondige, wees je bewust van de invloed van de voeding op jouw gezondheid én die van jullie kindje en ga opzoek naar natuurlijke gezondere voeding die in de buurt komen van de smaak waar je naar hunkert. 


– Mediteer of doe enkele ademhalingsoefeningen om in contact te komen met jouw lichaam en kindje. Dit klinkt voor sommige misschien zweverig maar dit is super belangrijk voor jouw ontspanning en om alvast te werken aan de hechting met jouw kindje, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Een ander bijkomend voordeel; hoe beter jij kunt ontspannen en verbinding kunt maken met je lichaam, hoe makkelijker je door jouw bevalling komt, geloof me!! 


– Tijdens je zwangerschap is het heel normaal dat je minder prikkels aan kunt. Dit herkende ik bij mezelf op sommige momenten. Drukte of onverwachte dingen zorgen mogelijk eerder voor onrust en stress. Heel normaal. Dit komt door de hormonen en doordat je hoofd nu gewoon eerder vol zit omdat je natuurlijk veel aan jouw kindje en de toekomst denkt. Accepteer dat dit gebeurt en neem jezelf vooral niet te serieus op de momenten dat je wat over-gevoelig reageert. Breng je partner op de hoogte als je hier last van hebt (die kunnen soms gek staan te kijken als jij ineens in tranen uitbarst om iets kleins), dan kunnen jullie er achteraf zeer waarschijnlijk samen om lachen, I’ve been there :). 


– Bereid je voor op jouw bevalling zoals jij wilt. Dit kan zijn; helemaal open, zonder enkele voorbereiding óf volledig voorbereid waarbij je, je verdiept in alle mogelijke scenario’s en alles daartussen (ik ging voor de volledige voorbereiding;)). Laat je niet vertellen wat wel of geen geen goede voorbereiding zou zijn. Doe écht wat goed voelt voor jou en dat is per persoon verschillend. Een voorbereiding die bij je past geeft jou namelijk ontspanning en rust en dat is mega belangrijk voor een fijne zwangerschap én bevalling. Jij bepaalt.


Fysiek |

– Het aller belangrijkste: BEWEEG! Het maakt eigenlijk weinig uit op wat voor een manier als het maar fijn voelt voor jou. Dit kan zijn wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen, fitnessen, het maakt niet uit, als je maar blijft bewegen. Ga ook met lichamelijke pijntjes opzoek naar een vorm van bewegen die wel haalbaar is. Veel mensen geven het advies om vooral rustig aan te doen maar een zwanger lichaam kan meer dan je denkt. Jouw banden zullen weker en slapper worden tijdens de zwangerschap wat nodig is om je kindje geboren te laten worden dus je spieren moeten wat meer aan de bak om fijn en pijnloos te kunnen blijven bewegen.


Voor jouw spieren geld; use it or lose it, ga dus niet al te veel zitten of liggen. Je wilt tenslotte ook na je bevalling zo makkelijk mogelijk je kindje kunnen tillen en verzorgen. Zeker tegen het einde van je zwangerschap kan het prettig zijn om onder begeleiding te sporten, zodat je zeker weet dat je goed en gezond beweegt. Zelf heb ik de Mommy class bij Base gevolgd onder begeleiding van Nikki. Hierbij is ook aandacht voor een optimale ademhaling. Ik heb er superveel aan gehad en ik kan oprecht zeggen dat ik eigenlijk geen lichamelijke klachten heb gehad. Wel belangrijk om te vermelden; voor mijn zwangerschap was ik fysiek al fit wat natuurlijk ook enorm geholpen heeft.


– Voel aan wat prettig is voor jouw lichaam. Voor mij was dit wandelen en krachttraining. Wielrennen en hardlopen voelde al snel niet meer prettig dus daar ben ik vrij vroeg in mijn zwangerschap mee gestopt. Je lichaam liegt niet dus volg vooral jouw gevoel en laat je niet sturen door strenge gedachten als; ik moet zo lang mogelijk blijven sporten zoals ik deed… Dit zal namelijk juist ten kosten gaan van een gezonde, pijnvrije en ontspannen zwangerschap!


– Wordt jezelf bewust van je ademhaling en probeer deze te vertragen als het lukt. Jouw ademhaling staat in verbinding met je bekkenbodem en een rustige ademhaling zorgt voor ontspanning in je bekkenbodem. Essentieel tijdens de zwangerschap om geen klachten te ontwikkelen maar óók tijdens je bevalling om je lichaam zo goed mogelijk te kunnen ontspannen en aanvoelen. Begin met het bewust observeren van je ademhaling, nog zonder dat je hem meteen wilt veranderen. Bewustwording is een essentiële eerste stap om überhaupt iets met je ademhaling te kunnen doen. Probeer, als dit lukt, vervolgens wat korte simpele ademhalingsoefeningen via een app of YouTube. Je kunt ook beginnen met het verlengen van je uitademing of in te ademen met je hand op je buik. Bij een inademing, moet je buik wat opbollen. 


– Ontspan bewust je spieren. Zeker als je veel piekert of snel gespannen bent, zul je jouw spieren onbewust onnodig vaak aanspannen. Dit kost veel energie en zorgt sneller voor pijnklachten. Probeer bewust alle spieren in je lichaam los te laten, van je kaken tot je tenen. Een warm bad, warme douch of een ontspanningsoefening kan hierbij helpen. Hoe beter je dit kunt, hoe makkelijker je ook door jouw bevalling zult komen. Lichamelijke ontspanning is namelijk essentieel om te kunnen komen tot 10cm ontsluiting.


– Pak je rust bij vermoeidheid. Ook hierbij geldt weer; je lichaam liegt niet. Je lichaam is super hard aan het werk om te zorgen dat jij de dag doorkomt én om jouw kindje te laten groeien. Rust is dus essentieel voor een gezonde energieke zwangerschap! 


Ieder mens is anders dus iedere zwangerschap ook. Je zult waarschijnlijk veel fijne tips krijgen maar besef goed dat wat voor de een werkt, voor jou misschien niet zo is. Dat geldt dus ook voor deze tips. Pik eruit wat goed voelt en laat los wat niet bij je past. Zolang je jouw gevoel volgt en je, je boerenverstand gebruikt zit je eigelijk altijd goed.


Wil je meer informatie ontvangen over mijn coaching trajecten of gratis telefonisch kennismaken? Laat dan gerust onderstaand een bericht achter.


Contactfomulier