Doelen bereiken


Columns

Als vaker sporten, rust nemen of afvallen maar niet lukt

Vermoeidheid, futloos voelen, ongezond eten of net wat zwaarder zijn dan dat je zou willen.

Je stelt doelen om er nu écht wat aan te gaan doen. Je koopt een nieuwe mooie weekplanner, sportkleding of dat ene kookboek waar je veel goeds over gehoord hebt en begint vol goede moed. Je start fanatiek maar toch lukt het je maar niet, om wat voor een reden dan ook, om je goede voornemens vol te houden. Je baalt gigantisch van jezelf en denkt: waarom ben ik zo slap en lukt het andere wel?! Een pleister op je wond: de kans dat gedragsverandering niet lukt, is vele male groter, dan de kans dat het wel lukt. Met andere woorden: met jou zijn er vele andere! Wil jij dat die hele wond niet ontstaat? En wil je bij dat kleine percentage mensen horen waarbij doelen halen het wel lukt?! Lees dan zeker verder! 

Boos worden, gaat vermoeidheid en futloos voelen niet oplossen.

Het is niet eerlijk om boos te worden op jezelf wanneer je jouw doelen niet bereikt. Ten eerste: ons gedrag is grotendeels onbewust. Het is dus vele malen makkelijker om te blijven doen wat je deed, dan om te veranderen wat je doet! Ten tweede: boos zijn op jezelf zorgt voor meer stress, negatieve gedachten en niet-kloppende gedachten. Om van hieruit jouw gewenste gedrag en doelen te bereiken, is dus helemaal kansloos. Boos worden op jezelf heeft dus geen zin, maar hiermee zeg ik niet dat je maar bij de pakken neer moet gaan zitten! 


Om te zorgen dat je doelen bereikt, is het belangrijk om de achterliggende motivatie van jouw doelen inzichtelijk te krijgen. Hiervoor moet je even goed graven bij jezelf. Deze vragen over jouw doelen, zullen je hierbij helpen:

1. Waarom wil ik dit?

2. Waarom wil ik dit nog meer?

3. Wat levert dit mij allemaal op? En hoe ziet mijn leven eruit als dit lukt?

4. Wat levert mijn omgeving dit op?


Afvallen lukt helaas niet, als je jouw achterliggende motivatie niet helder hebt.

Door deze vragen te beantwoorden, kom je uit bij datgene wat voor jouw écht belangrijk is in het leven, en dat is meer dan 5 kilo afvallen kan ik je vertellen. Het is aan te raden om jouw antwoorden op vraag drie en vier, echt te gaan visualiseren voor jezelf. Dit moet je echt gaan voelen. Sommige cliënten maken hier een mooie tekening van, wat hen enorm helpt. Misschien buiten je comfort zone maar geef het eens een kans! Dit beeld wordt jouw stip op de horizon. Het is de enige motivatie, die sterk genoeg kan zijn om jouw obstakels en moeilijkheden te overwinnen. Heb jij dit niet scherp op je netvlies, dan wordt het niks, hoe rot het ook klinkt. 


Nadat je jouw stip op de horizon helder hebt, moet je in de smiezen gaan krijgen wat jouw obstakels zijn. Wat is de reden dat het jou tot nu toe nog niet is gelukt om naar die stip op de horizon te handelen? Dit verschilt uiteraard sterk per persoon. Veel voorkomende obstakels zijn:

– De wensen en behoeftes van andere, stel je boven die van jezelf;

– In gedachten praat je jezelf continu naar beneden: dit gaat me toch nooit lukken…;

– Je bent te moe om ook maar één stap in de gewenste richting te veranderen;

– Jouw omgeving steunt je niet of veroordeeld (onbewust) jouw acties;

– Je bent lichamelijke en mentaal verslaafd aan werk, suiker, alcohol of gamen;

– Je bent bang voor afwijzing;

– Je stresslevel is zo hoog, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.


Obstakels aanpakken is makkelijker gezegd dan gedaan. 

Dit zijn slechts enkele veel voorkomende obstakels maar er zijn nog veel meer obstakels mogelijk. Wanneer je inzicht hebt in jouw obstakels, kun je hiermee aan de slag. Bedenk eerst waarom een obstakel, voor jou een obstakel is en hoe je normaal (onbewust) met deze obstakels omgaat? Een voorbeeld: je collega vraagt of jij een extra taak op kunt pakken. Eigenlijk zit je al vol vandaag en je voelt dat je weinig energie hebt. Anderzijds wil je ook niet dat jouw collega’s je raar of een zeurpiet vinden (obstakel), dus je neemt de taak aan. Waarom is dit een obstakel: Doordat je teveel aanneemt voor jouw energielevel voel je, je erg moe waardoor je geen energie meer hebt om te sporten. Of: door de extra taken moet je overwerken wat ten koste gaat van jouw vrije tijd en dus van sporten. Hoe ga je hier normaal mee om: je neemt taken op je en sporten stel je uit. Dat komt later wel…

Sta vervolgens stil bij welke gedachten, aannames en regels jij hebt naar jezelf in relatie tot de obstakels. Door goed na te denken over al deze vragen, kom je stap voor stap bij de oplossing van jouw puzzel. Zoals je ziet, even simpel jouw doelen halen, is er niet bij. Niet gek dus, dat het grootste percentage mensen, er niet in slaagt. 


Coaching biedt een oplossing.

Besef dus goed dat het behalen van jouw doelen en het aanpakken van jouw obstakels, makkelijker gezegd is dan gedaan. Gelukkig is dit in een coaching traject op een hele overzichtelijke, stapsgewijze, leuke en leerzame manier op te pakken wanneer je een coach hebt die over voldoende kennis en kunde beschikt. Wil jij weten of ik jou hierbij kan helpen zodat jij eindelijk grip krijgt op jouw leven en gezondheid? Vraag dan gerust een gratis telefonische gesprek aan, dan maken we kennis en gaan we uitzoeken wat ik voor jou kan betekenen! 


Wil je meer informatie ontvangen over mijn coaching trajecten of gratis telefonisch kennismaken? Laat dan gerust onderstaand een bericht achter.


Contactfomulier