1 op 1 coaching bij stressklachten
Werkstress is beroepsziekte nummer één. Volgens recente cijfers van het TNO ervaart maar liefst 1 op de 6 werknemers burn-out klachten. Gemiddeld kost een werknemer met een burn-out bedrijven 250 euro per dag.
Het is opvallend te noemen dat oorzaken van een burn-out veelal extern worden gezocht. Zo blijken werkdruk, de sfeer op de werkvloer en ervaren autonomie van invloed op het wel of niet ontwikkelen van een burn-out. Dat klinkt logisch. Maar hoe zit het eigenlijk met de werknemer zelf? In hoeverre is hij zelf verantwoordelijk voor zijn gezondheid? Wij voelen tenslotte alleen zelf wanneer we over mentale en fysieke grenzen gaan, niet waar?
Het één sluit het ander niet uit. Zowel omgevingsfactoren als de mate waarin je voor jouw eigen gezondheid zorgt, maken dat langdurig verzuim door werkstress wel of niet ontstaat. Growth Health Consultancy richt zich op dat laatste. Middels vraaggesprekken en zelfreflectie geven wij inzicht in het belang van zelfzorg en het nemen van de regie op je eigen gezondheid. Om te zorgen dat er ook daadwerkelijk een verandering in gedrag plaatsvindt zullen we opzoek gaan naar de zingeving van de werknemer, omdat alleen deze motivator sterk genoeg is voor veranderend gedrag.
Zelfs wanneer werkomgevingsfactoren optimaal zijn, blijft het van belang dat uw werknemer zelf de verantwoordelijkheid neemt over zijn gezondheid. Een burn-out kan namelijk ook ontstaan door druk uit het privé leven van uw werker.


Het coachingstraject
Intake | Tijdens het intakegesprek wordt de mate van stressklachten uitgevraagd. Er wordt specifiek toegespitst op de oorzaak van de stressklachten en de factoren die de stressklachten in stand houden. Mogelijk ligt een belangrijke oorzaak van de klachten bij een dieper gelegen (onverwerkt) trauma. Er wordt dan een gericht verwijsadvies gegeven naar een behandeld specialist. Wij zullen ons tijdens het traject richten op een praktische aanpak waarbij de hulpvraag van uw werknemer centraal staat.
Interventie | Welke interventies ingezet worden om te werken aan het doel is afhankelijk van de oorzaak van de stressklachten en de (gedragsmatige) factoren die de klacht in stand houden. Bij alle interventies staat bewegen en het lichaam centraal. De focus kan liggen op:
– Stresseducatie: Hierin wordt uitgelegd hoe stress tot stand komt. We staan stil bij de voordelen van stress en de nadelen van langdurige stress op basis van een wetenschappelijke theorieën;
– Weerbaarheidstraining. In deze sessies vergroten we de weerbaarheid van uw werknemers door te onderzoeken hoe we om kunnen gaan met twijfel-gedachten, schuldgevoel en please-gedrag vanuit de Acceptance and Commitment therapie. Uw werknemer zal daarnaast ook fysiek in zijn kracht worden gezet met bokstraining en andere weerstandsoefeningen;
– Ontspanningsmethodieken. Om ons lichaam veerkrachtig te maken tegen stress is het van belang dat we zelf in staat zijn om uit een stress-toestand te komen. Dit zullen we doen met rustig bewegen, denk aan wandelen, fietsen of hardlopen. Hiermee worden er gebieden in ons brein actief die ons stress-niveau laten afnemen.
Wilt u meer informatie over onze trajecten? Vraag dan onderstaand onze brochure aan en ontvang een uitgewerkt praktijkvoorbeeld.
